16 Temmuz 2007 Pazartesi

Bir hafta sonu, Çiçek ekmek, Fıstıklı kremalı & çikolatalı kurabiye ve Vişneli streusel (crumble) kek

Stresli günlerde, iyi bir terapidir mutfağa girmek. Hamuru yoğurdukça insan tüm sıkıntısını atıverir ve günün getirdiği tüm olumsuzluklardan arınır yavaş yavaş. Çalıştığım yerin ve çalıştığım alanın stresli olmasından olsa gerek, sık sık mutfakta alırım soluğu.
Yaptıklarımı da yine iş yerindeki arkadaşlarıma götürürüm çoğu zaman. Küçük bir kalp kurabiye ile insanların yüzünde bir gülümseme görmek beni de gülümsetir. Güne daha pozitif başlamamı sağlar.

Sadece stresli günlerde değil, hafta sonları da mutfağa girip bir şey pişirmek bana büyük keyif verir.
Hem daha geniş vakit varken, yeni bir şeyler denemek için fırsatım olur hem de tarifleri deneyip gözden geçirmek için de vaktim olur.

Gelelim bu hafta sonunun getirdiklerine ...

Çiçek Ekmek...

Çiçek EkmekPazar sabahı uyandığımda, güzel bir kahvaltı hazırlama düşüncesi ile ekmek yapmaya koyuldum. Eşimin pofuduk ve beyaz ekmeği, esmer ekmeğe göre daha çok sevmesi nedeniyle sütlü çiçek ekmek yapmaya karar verdim.


Malzemeleri:

2,5 su bardağı un
1/2 paket instant maya
1 küçük çay fincanı süt
1 küçük çay fincanı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
30 gr tereyağı
1 yumurta sarısı (üzeri için)
susam


Yapılışı:
Unu yoğurma kabımıza alalım ve ortasına bir oluk açalım. Ayrı bir bir kaba ılık sütü boşaltalım ve içine maya ve şekeri ilave edip, çözünene dek karıştıralım. Bu karışımı bir köşede kabarıp, köpük köpük olana kadar bekletelim.
Sütlü mayalı karışımı unun içindeki boşuğa boşaltalım. Unun bir köşesine bir adet yumurtayı ilave edelim. Küp küp doğranmış tereyağını ve tuzunu ilave edelim. Yoğurmaya başlayalım. Hamur, yoğurma kabından ayrılana kadar yoğurmaya devam edelim. Hamurun üzerine un serpip bir mutfak bezi ile kapatıp, ılık bir yerde 45-50 dakika kabarması için bekletelim.
Kabaran hamuru bezelere ayıralım. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye ortasından başlayarak, kenarına diğer bezeleri ilave ederek çiçek şeklinde hamurumuzu şekillendirelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam serperek ekmeğimizi ılık bir yerde 20 dakika daha mayalandırıp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim.



Fıstık Kremalı & Çikolatalı Kurabiye

Fıstık Kremalı Çikolatalı Kurabiye
Malzemeleri:
4 çorba kaşığı fıstık kreması
2 çorba kaşığı çikolatalı fıstık kreması
1/2 su bardağı esmer şeker
1/4 su bardağı rafine beyaz şeker
1 yumurta
1 paket karbonat
1/2 su bardağı damla çikolata
50 gr tereyağı
1 paket şekerli vanilin
2,5 - 3 su bardağı un
1/2 su bardağı kavrulmuş bütün fındık
120 gr sütlü çikolata


Yapılışı:
Fıstık kreması , tereyağı, esmer şekeri ve rafine beyaz şekeri bir kaba boşaltalım ve bir tahta kaşıkla karıştıralım. Yumurtayı ilave edip, karıştırmaya devam edelim. Şekerli vanilini unu ve karbonatı da ilave edip homojen bir karşım olana dek karıştıralım.
Hamuru ikiye ayıralım ve parçalardan birine çikolatalı fıstık kreması ve damla çikolatayı ilave edip, yoğuralım. Avucumuza fıstık kremalı hamurdan bir parça, çikolatalı hamurdan bir parça alıp iki parçayı da birleştirip, yuvarlayım ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizelim. Hamur bitene kadar bu işleme devam edelim. Kurabiyeleri 180 derecede 20 -25 dakika kadar pişirip, tepsiden alalım ve ızgara tel üzerinde soğutalım.
Diğer yandan çikolatamızı benmari usülü eritelim ve erimiş çikolata içerisine kavrulmuş bütün fındıkları ilave edip karıştıralım.
Soğumuş olan kurabiyelerin üzerine çikolataya bulanmış fındıkları bir kaşık yardımı ile ilave edelim.


Vişneli Streusel (Crumble) Kek:

Vişneli Streusel (Crumble) KekMalzemeleri:
4 adet Yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
3 su bardağından 2 çorba kaşığı eksik un
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket şekerli vanilin
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı damla çikolata
1/2 su bardağı çekirdeksiz vişne

Streusel (Crumble) için:
1 su bardağı un
100 gr tereyağı
1/3 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın


Yapılışı:
Şeker ve yumurtaları bir çırpma kabında rengi açılıp, krema kıvamına gelene dek çırpalım. Vanilayayı ilave edip tekrar çırpalım.
Üzerine sütü ilave edelim ve sıvı yağı da ekleyip, 1-2 dakika daha çırpalım.
Unu ve kabartma tozunu eleyerek bu karışıma ilave edelim ve homojen bir karışım olana dek çok az daha çırpalım. İçine damla çikolatamızı ilave edip, bir spatül ile hafifçe karıştıralım. Yağlanmış bir kek kalıbına hamurumuzu ilave edelim.
Suyu süzdürülmüş ve hafifçe unladığımız vişneleri hamurun üzerine batırarak dizelim.
Streusel (crumble) hamurumuzu hazırlamak için tüm malzemleri bir kaba alalım ve pütürlü bir hamur olana dek, elimizle sıkalım. Hamur kırıntı şeklinde olmalıdır.
Crumbel hamurumuzu kek hamurumuzun üzerine eşit bir şekilde dağıtalım. Kekimizi 180 derecelik bir fırında 45-50 dakika kadar üstü kızarana kadar pişirelim. Kürdan testi ile içinin pişip pişmediğini kontrol edelim.

Hiç yorum yok: