26 Şubat 2008 Salı

Geçikmiş aşure...


Şu anda İzmir'de ailemin yanındayım. Ama biz burada da boş durmadık ve annemle aşure yaptık.
Aşure ayı biteli günler oldu diyebilirsiniz arkadaşlar. Bu aşure benim yüzümden gecikti. Annem aşureyi yapmak için beni bekledi ama gecikmesine de değdi, çok nefis oldu çok. Son iki yıldır annemin aşuresine denk gelememiştim, bu sene kısmet oldu. Ve işte tarif...

Malzemeler: (50 porsiyon)
1 kg buğday
500 gr pirinç
500 gr kuru fasulye
500 gr nohut
500 gr çekirdeksiz kuru üzüm
500 gr kayısı
100 gr kuş üzümü
4 kg şeker
5-6 adet karanfil (yarım bardak su ile kaynatılacak)
2-3 yemek kaşığı çok küçük olarak küp küp doğranmış portakal kabuğu
3-4 yemek kaşığı gül suyu
2-3 yemek kaşığı un (3-4 yemek kaşığı su ile karıştırılır. Topak kalmamalı)
Üzerini süslemek için tarçın, kavrulmuş susam, kavrulmuş fındık, kavrulmuş badem, toz antep fıstığı, tanelenmiş nar, kavrulmuş çam fıstığı, dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Aşurenin ön hazırlık safhasından başlayalım.
1-Buğday ayıklanır, yıkanır. Büyük bir tencereye boşaltılır. Aşureyi yapımından bir gün önce tencerenin ağızına kadar su doldurulur ve bir taşım kaynatılır.
2- Pirinci ayıklayalım ve yıkayalım. Aşureyi yapma işleminden bir saat önce suda bekletilir ve yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3- Kuru fasulye ayıklanır ve yıkanır. Kuru fasulye bir gece önceden su dolu bir kap içerisine konur ve şişmesi için bekletilir. Aşure yapma işleminden bir saat önce iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlama suyu aşureye ilave edilmez, dökülür.
4- Nohut ayıklanır ve yıkanır. Nohutu bir gece önceden tuzlu su dolu bir kapta bekletilir. Aşureyi yapma işleminden bir saat önce düdüklü tencerede iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlama suyu aşureye ilave edilmez, dökülür.
5- Üzüm ayıklanır ve yıkanır. Aşure yapma işleminden önce bir saat önce su ile haşlanır. Haşlama suyunu dökmüyoruz. Aşure kazanının içine ilave edeceğiz.
6- Kayasıların her birini dörde bölüyoruz ve üzümün pişirdiğimiz tencereye pişme işlemi tamamlanmadan 15-20 dakika önce ilave ediyoruz. Böylece üzüm ile kayası aynı tencerede pişmiş oluyor.
7- Kuş üzümünü, aşureyi yapma işleminden bir saat önce ayıklayıp, yıkıyoruz.
Aşurenin pişirme aşaması:
Bir gece önce haşladığımız buğdayı kazana alıp, üzerine 3-4 litre kaynamış su ilave edip yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Üzerine şekeri ilave ediyoruz. Kıvamı koyulaşıncaya kadar (20-30 dakika) pişiriyoruz. Haşlanmış nohutu ilave ediyoruz. Haşlanmış kuru fasulyeyi ilave ediyoruz. Haşlanmış çekirdeksiz kuru üzüm ve kayasıyı, suyu ile birlikte ilave ediyoruz. Un-su karışımı ilave edilir. Haşlanmış pirinç suyu ile birlikte ilave edilir. Portakal kabuğu ilave edilir ve aşure 30 dakika kaynatılır. Karanfilin suyu ilave edilir ve kuş üzümü ilave edilir. Ardından gül suyu ilave edilir. Kuş üzümleri şişene kadar pişirilir. Kazanın altı kapatılır ve demlenmesi için ağzı kapatılarak 20-25 dakika bekletilir.
Pişen aşure kaselere alınır. Üzerine tarçın ekilir. Susam serpilir ve diğer malzemeler ile süslenir.
Afiyet olsun...
Not: Yukarıda verilen ölçüler 50 kişilik olup, büyük bir kazanda pişirdik. Daha az olmasını arzu edersiniz yarısını da yapabilirsiniz.

3 yorum:

GANNE dedi ki...

Ebrucum annenin ellerine sağlık. Anne aşuresi gibisi yok di mi? Bana da annemin aşuresini yemek çok kısmet olmuyor. UZak diyarlarda olunca annenin birçok yemeğini özlüyorun. :(

ebruli pastalar dedi ki...

Gannecim,
Güzel yorumun için hem annem hem de ben çok teşekkür ediyoruz.
Sana katılıyorum. Umarım sen de yakın zamanda aileni ziyaret etme fırsatını bulursun.
Sevgiler..

Damak Tadı dedi ki...

Ebru'cuğum anneciğinin o güzel ellerine sağlık canım..Bencede anne aşuresi gibi yoktur.Nedeni,içine giren o kadar çeşidin arasında birde en bereketlisi olan sevgileri yok mu..))Gözlerim yaşardı birden..))

Kocaman sevgilerimi gönderiyorum canım..