18 Mart 2008 Salı

Antep fıstıklı yumuşak kurabiye & Puantiyeli kurabiyeler...



Bizim evde kurabiye kutusu hiç boş kalmaz. Akşamları çayın yanına eşlik eden bu minikler için bazen gecenin geç saatlerinde bile mutfağa girdiğimi bilirim. Çay demlenene kadar hızlıca bir hamur yoğrulur ve sıcak sıcak çayın yanına yetiştirilir. Bayılırım ev içerisine yayılan kurabiye kokusuna...
Bazen de özellikle baton kurabiye yaptığımda hamuru biraz fazla tutarım ve hamurun yarısını buzluğa atarım. Acil misafir geldiğinde bu kurabiyeler can kurtarıcı olur. Ya da taze taze yenmek üzere iki partide pişirilmiş olur. Baton hamuru buzluktan çıkarıp, keskin bir bıçakla donuken dilimler halinde keserim. Bundan sonra yağlı kağıt serili bir tepsiye yerleştirilip, pişirmek kalır geriye.
İlk resimde gördüğünüz kurabiye dışı kıtır, içi yumuşacık ve sakızlı bir dokusu olan fıstıklı bir kurabiye. Yapımı oldukça pratik olan bu kurabiyeyi geceden fırına atıp, sabah pişmiş olarak fırından alabilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız bu kurabiyeler siz uyurken pişer...
Özellikle kahvaltıya gelecek misafirleriniz için çok pratik olarak hazırlayabileceğiniz bir tariftir.
Alttaki resimde görülen puantiyeliler ise; tabağın ortasındakiler buzluk stoku zencefilli - tarçınlı baton, kenardakiler ise yoğun kakao'lu içi kestaneli kurabiyeler. Gelelim tariflerimize..
Antep Fıstıklı Yumuşak Kurabiyeler:
Malzemeleri:
100 gr toz antep fıstığı
100 gr toz badem
100 gr fildişi damla çikolata
60 gr pudra şekeri
1 yumurta akı
Yapılışı: Fırınımızın ısısını 200 dereceye ayarlıyoruz. Yumurta akını bir çırpma kabına alıyoruz ve köpük köpük olana ve sertleşene dek çırpıyoruz. Kalıbı ters çevirdiğinizde yumurta akı yere düşmüyorsa, kıvamı tamamdır. Pudra şekerini bir kaşık yardımı ile çırpmaya devam ederek üç parti halinde yumurta akına ilave ediyoruz. Ardından toz antep fıstığı, toz bademi ve fildişi damla çikolatamızı ilave edip, hafifçe karıştırıyoruz. Bir kaşık yardımı ile hamurdan parçalar koparıp, elimizde hızlıca yuvarlıyoruz ve yağlı kağıt serili bir tepsiye diziyoruz. 200 dereceye ısınan fırın içerisine tepsimizi yerleştiriyor ve hemen fırını kapatıyoruz. Bu kurabiyeler gece yatmadan önce fırına verildiğinde, fırının ısısı ile sabaha kadar kabarıp pişmiş oluyor. Kurabiyelerin kıvamını bozmamak için, fırın ısısı sıfır dereceye düşünceye kadar fırın kapağını açmıyoruz.
Not: İç malzemesi olarak, antep fıstığı ve badem yerine 200 gr'a denk gelecek şekilde hindistan cevizi veya başka bir kuruyemişi toz halde meyve kurusu ile birlikte kullanabilirsiniz.
Kakaolu & Kestaneli Puantiyeli Kurabiye
Malzemeleri:
1 yumurta
100 gr pudra şekeri
100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
20 gr kakao
200 gr un
İçi için yarım su bardağı haşlanmış kestane (bütün olarak), kestane şekeri veya kestane püresi
Üstü için 1 çay bardağı fildişi damla çikolata
Yapılışı:
Fırınımızı 190 dereceye ısıtıyoruz. Tereyağ ve pudra şekerini mikser ile krema kıvamına gelinceye dek çırpıyoruz. Yumurtayı ilave edip hafifçe çırpıyoruz. Un ve kakao'yu ilave edip, yoğuruyoruz. Hamurları minik bezeler haline getirip, her bir bezeyi avucumuzun içinde yassılaştırıyoruz. Ortasına bir çay kaşığı kadar kestane koyup, yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerini fildişi damla çikolata ile süslüyoruz. Damla çikolataların sıvri kısımları aşağıya gelecek şekilde batırıyoruz. 10-12 dakika boyunca (damla çikolataların rengi kahverengiye dönmeden fırından alınmalı) pişiriyoruz.
Not: İç malzemesi olarak, fındık veya fıstık kreması da kullanabilirsiniz.
Zencefilli-Tarçınlı Puantiyeli Baton Kurabiye:
Malzemeleri:
125 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı esmer şeker
1 yumurta
1/3 su bardağı pekmez
2 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3-3 1/2 su bardağı un
Üzeri için, bir çay bardağı bitter damla çikolata
Yapılışı: Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım. Esmer şeker ve tereyağını krema kıvamına gelene dek çırpalım. Yumurta ve pekmezi ilave edip, hafifçe çırpalım. Un, zencefil, tarçın, tuz ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştıralım ve sıvı karışımın üzerine ilave edelim. Hamuru kulak memesi yumuşaklığında yoğuralım. Hamuru ikiye bölelim. Her birini baton haline getirelim ve streç folyoya sarıp buzdolabında yarım saat bekletelim. (Batonlardan birini misafirleriniz için buzluğa kaldırabilirsiniz !) Buzdolabından çıkardığımız hamuru 7-8 mm kalınlığındaki dilimler halinde keselim ve dilimleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Üzerini bitter damla çikolata ile (damlaların sivri kısımları aşağıya gelecek şekilde) süsleyelim. Fırında yaklaşık 10 dakika boyunca altı kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...
Kurabiye kutunuz hep dolu olsun :) Sevgiyle kalın..

9 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerine saglik canim kurbisler nefis nefis...
ama ilk tarif cok dikkatimi cekti en kisa zamanda denemek icin notumu aldim...

kandilin mubarek olsun
sevgiler...

www.yenitadlar.blogcu.com

gezgincigencler dedi ki...

selam canım kurabiyelerin hepsi harika görünüyor, ben de o kutuyu hiç boş bırakmayanlardanım.:))
ellerine sağlık

sevgilerimle

Adsız dedi ki...

İşte tam benlik bir laf. kurabiye kutusu doluluğu. :))) Keşke dolu kalabilse.. Bol tüketimden söz ediyorum :)))))

Ellerine sağlık canım benim. Ben bir kurabiye canavarı olarak her iki tarifide pek sevdim. Ama birinci fıstıklı olan favorim. Mutlaka deneyeceğim.

Öpüyorum

sevgiler.
www.misssgibi.com

Disalce dedi ki...

benimde çok istediğim bir şey....kurabiye evimden hiç eksik olmasın...

ellerine sağlık..nefisler....

hayırlı kandiller...

serinmavi dedi ki...

Hayırlı kandiller canım....

ebruli pastalar dedi ki...

Yeni tadlar,
Güzel yorumun için teşekkür ederim. Denemeni tavsiye ederim. Senin de kandilin mubarek olsun canım.

Gönül'cüğüm;
Sana da güzel yorumun için teşekkürler. Kurabiye kutun hiç bir zaman boşalmasın :)

Zerrin'ciğim,
İçten yorumun için çok teşekkürler. Kurabiyelerinizi sağlık, afiyet ve huzurla tüketmenizi dilerim. Senin gibi ustalar için, boşalan kutuyu doldurmak çocuk oyuncağı. Tarifleri denemeni tavsiye ederim.

Disal'ciğim,
Güzel yorumun için sana da çok teşekkür ederim. Kurabiye kutun bereketli olsun canım.

Oya'cığım,
Ben de kandilini kutluyorum canım.

GANNE dedi ki...

Offff offf kurabiyelerin hepsi birbirinden nefis! Sizin ailede kurabiye canavari dolu desene. ellerine saglik Ebrucum. Sevgiler...

karamelam dedi ki...

ne kadar şık bir tabak bu:))kurabiyeler de çok uymuş. zevkinize bayıldım

ruşyena dedi ki...

merhaba
kuzulu tabağı nereden aldınız acaba? tam da böyle bir tabak arıyorum...:)