19 Mart 2008 Çarşamba

Kandil ve Pastane Kurabiyesi..


Öncelikle hepinizin kandilini kutluyorum.
"Kandilde de kurabiye mi olur, en fazla kandil simidi olur" dediğinizi duyar gibiyim :)
Bizim oralarda (İzmir'de) kandillerde susamlı tahinli yassı şekerler olur. Kandil simidini de ilk İstanbul'da gördüm. Eminim ki; diğer illerde de kandillere özgü çok güzel yiyecekler vardır.
Çocukluğumda, kandillerde komşular irmik helvası, un helvası ya da pişi (bir tür tuzlu lokma) yapıp dağıtırlardı mahalledeki diğer komşulara. O eski günler ne güzel günlerdi. Her gün komşulardan en az biri gelir; çaylar, kahveler içilir ve sohbet edilirdi. Komşulardan biri hasta olsa, geçmiş olsuna gidilirdi. İzmir'de bizim oturduğumuz mahallede komşuluk halen devam ediyor.
İstanbul'da ise bırakın kandili, diğer günlerde bile komşuluk yok. İnsanlar birbirlerini gördüklerinde selamlaşmaktan acizler. İstanbul'a ilk geldiğimde, bu durumu çok yadırgamıştım ama şimdi alıştım. Ya da şimdiye kadar, bize böylesi denk geldi. Belki de hala komşuluk ilişkilerinin devam ettiği bazı mahalleler ve semtler vardır.
İstanbul'da işe başladığım ilk günlerde, çalışanlardan bazılarının birbirine bir "Günaydın" bile demediğini görünce çok üzülmüş ama inatla "Günaydın" demeye devam etmiştim. Sonrasında herkes "Günaydın" der olmuştu. Güne gülümseyerek başlamak ve gülümsemenizi diğerlerine bulaştırmak, iş gününün zorluklarını hafifletmek için birebirdir.
Gündüz bunları düşünürken, birden silkelendim. Madem bugün kandil, o zaman eski günlerdeki gibi birşeyler yapılıp dağıtılmalıydı.. Çalışırken, fırsatım olmadığı için yapamıyordum ama şimdi beni yapmaktan alakoyacak da bir şey yoktu.
Ağızımız tatlansın diye de bir pastane kurabiyesi yapmaya karar verdim. Gelelim tarifimize..
Pastane Kurabiyesi (20 adet)
Malzemeleri:
100 gr yumuşak tereyağ
40 gr pudra şekeri
2 yumurta sarısı (çırpılmış)
1 1/2 tatlı kaşığı vanilya
125 gr un
Not: Kakao'lu kurabiyeler için hamura 2 tatlı kaşığı kakao ilave ettim.
Yapılışı:Fırınımızı 180 dereceye ısıtıyoruz. Pudra şekeri ile tereyağını krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını yavaşça ilave ederken düşük devirde çırpmaya devam ediyoruz. Çırparken vanilya'yı ilave ediyoruz. Ardından unu ilave edip, hafifçe karıştırıyoruz.
Hamuru sıkma torbasına doldurup, yıldız uç ile kurabiyeleri şekili olarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkıyoruz. Kurabiyeler kızarana dek (yaklaşık 12 dakika) fırında pişiriyoruz.
Fırından çıkan kurabiyeleri tel ızgara üzerinde soğutuyoruz.
Afiyet olsun & Sevgiyle kalın...

7 yorum:

sevimin sayfasi dedi ki...

mevlid kandilin mübarek olsun canim,

hayirli kandiller

sevgilerimle sevim

Unknown dedi ki...

çooook güzel olmuşlar. ama özellikle alttaki fıstıklı kurabiyeleri çoook merak ettim. tadı neye benziyor? makaron gibi mi ?
ellerinize sağlık
funda

ebruli pastalar dedi ki...

Sevim'ciğim,
Ziyaretin ve yorumun için teşekkürler.

Funda,
Öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim. Antep fıstıklı kurabiyenin dışı kıtır içi de sakızlı bir dokuya sahip. Kurabiyelerin lezzeti makaronunkine yakın ama içeriğindeki beyaz çikolatadan dolayı fıstıklı makarondan farklı bir aromaya sahip. Makarondan daha kalın oldukları için de yumuşak iç kısmı daha yoğun. Açıkcası nasıl anlatacağımı bilemedim, umarım yardımcı olabilmişimdir. Bence mutlaka bir dene ...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

kurabiyelere bayıldım...hele puantiyeliye....hepside nefis...


özlem

Adsız dedi ki...

Cok sahane olmus bu kurabiyeler,ellerine saglik.Gecmis kandilin mübarek olsun.

GANNE dedi ki...

Ebrucum senin de kandilin mubarek olsun. Kurabiyeler nefis. Ellerine saglik. :)

Adsız dedi ki...

Merhaba, bıraktığınız yorumu henüz okudum, çok sevindim. İzmir'de yaşayıp Ankara'yı özlesem de burayı seviyorum. Kurabiyeler için ellerinize sağlık.
Lezzet ustalarına blogunuzu hemen ekliyorum. Sevgilerimle.