8 Şubat 2008 Cuma

Kahve keyfi ...

Artık evdeyiz ya, kahve keyfi de yaparız. Eskiden çalışırken bunlar lükstü benim için. Şimdi ise keyfini çıkarmaya çalışıyorum. Kahveme bazen bir kitap eşlik eder, bazen de camdan görünen manzara.. Bugün kahveyi kendime, kurabiyeleri de size yaptım.
Bugün sadece kurabiye yapmadım. Akşam çayının yanına bir de meyveli kalp tartöletler yaptım. Malum 14 Şubat yakın, belki bu tartlar size de bir fikir verebilir.
Çikolatalı Fındıklı Kurabiye (20 adet)
Malzemeler:
180 gr az kavrulmuş pirinç fındık
1 yumurta
120 gr esmer şeker
1 paket vanilya
100 ml sıvı yağ
60 gr beyaz un
60 gr kekun
1/2 tatlı kaşığı tarçın
50 gr kıyılmış sütlü kuvertür
50 gr kıyılmış fildişi kuvertür
Yapılışı:
Yumurta ve şeker çırpma kabına alınır ve mikser yardımı ile köpük köpük olana dek çırpılır. Vanilya ve sıvı yağ eklenir. Çırpma kabına un elenir.Tarçın, pirinç fındık ve kıyılmış çikolata eklenir ve karıştırılır. Hamurdan parçalar koparılıp, top haline getirilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden 180 dereceye ısıtlmış firinda 15 dakika pişirilir. Tepsi fırından çıkarılır ve kurabiyeler bir tel ızgara üzerinde soğutulur.

Meyveli kalp tartöletler (8 adet)
Malzemeler:
250 gr un
3 silme yemek kaşığı kakao
150 gr tereyağ
60 gr şeker
2-3 yemek kaşığı soğuk su
80 gr bitter çikolata
50 gr pirinç antep fıstığı
350 gr doğranmış muz ve böğürtlen (ya da istediğiniz bir meyve)
1/2 paket vanilyalı krem ole
200 ml süt
1 yemek kaşığı yer fıstığı kreması
1/2 paket tart jöle
150 ml portakal suyu
Yapılışı:
Un ve kakao'yu bir kaba eleyelim. Küp kesilmiş tereyağını ilave edelim. Parmak uçları ile hamuru kırıntılı hale gelinceye kadar yoğuralım. Şeker ve suyu ilave edelim ve hamuru yoğurmaya devam edelim. Hamuru streç folyoya saralım ve 15 dakika buzdolabında bekletim. Ardından hamuru dolaptan çıkarıp oklava ile 4-5 mm kalınlığında açalım ve tartölet kalıplarını hamur ile kaplayalım. Hamur tabanını çatal ile delelim ve tart kalıplarının içine aluminyum folyoları sıkıştırıp, yerleştirelim. 190 derece önceden ısıtılmış firinda10 dakika pişirelim. Folyoları çıkarıp 10 dakika daha pişirelim ve fırından çıkaralım. Kalıplardan çıkardığımız tartları tel ızgara üzerinde soğutalım.
Vanilyalı Krem Ole'yi 1 bardak süt ile çırpalım. Krem Ole'ye yer fıstığı kremasını ilave edelim ve karıştıralım. Buzdolabında bekletelim.
Bitter çikolatayı benmaride eritelim ve tarların kenarlarını erimiş çikolataya batıralım. Ardından pirinç antepe batıralım. Böylece kenarları çikolata ve antep fıstığı ile kaplanmış olacak. Tartların içine Krem Ole'yi sürelim. Üzerini meyve ile süsleyelim. Tart jöleyi meyve suyu ile pişirelim. Meyvelerin üzerine kaşık yardımı ile jöleyi dökelim.
Herkese iyi hafta sonları. Sevgi ile kalın..


Hiç yorum yok: