28 Mart 2008 Cuma

Elmalı Kremalı Kıtırlı Dilimler (Apple Custard Streusel Slice)


İşler yoğun da olsa, bütün gün dışarıda bitmeyen bir koşuşturma dahi olsa, mutfakta yeni bir tarif denemek benim en büyük keyifim. Böyle bir mutfak terapisi, bütün yorgunluğumu alıp götürüyor. Elmalı kremalı kıtırlı dilimler de, böyle yoğun yorgun bir akşamda denenen tariflerden biri oldu. En üstteki streusel /crumble kısmı cevizli ve kıtır kıtır. Bir alt katmanında (custard) vanilyalı krema ve elma püresi ile yumuşacık bir katman. Onun altı da tart hamurundan oluşmakta. Biz bu tarifi çok beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz.
Elmalı kremalı kıtırlı dilimler
Malzemeler:
Tart hamuru (alt taban):
155 gr un
1 yemek kaşığı pudra şekeri
80 gr erimiş tereyağ (ben 50 gr kullandım)
1 yumurta sarısı
2-3 yemek kaşığı su
Kremalı-elmalı katman (orta katman):
3 adet yeşil elma
20 gr tereyağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta
185 ml sıvı krema
1 tatlı kaşığı vanilya esansı (veya bir paket vanilin)
2 yemek kaşığı su
Crumble/Streusel katmanı (üst kıtırlı katman):
60 gr un
2 yemek kaşığı esmer şeker
40 gr iri kıyılmış ceviz
60 gr eritilmiş tereyağı (40 gr kullandım)
Yapılışı:
1. 18x28 cm'lik diktörtgen kalıba iki parça yağlı kağıdı karşılıklı olarak yerleştirerek kaplıyoruz.
2. Tart hamurunu yapmak için, un ve şekeri bir kap içerisinde karıştırıyoruz. Erimiş tereyağ, yumurta sarısı ve suyu da ilave edip, hamuru bütünleşinceye kadar yoğuruyoruz. İki yağlı kağıt arasında hamuru açıyoruz ve kalıbımızın tabanını tart hamuru ile kaplıyoruz. Soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz. Fırının ısısını 190 dereceye ayarlıyoruz.
3. Kalıbımızı buzdolabından alıyoruz ve üzerine yağlı kağıt seriyoruz. Yağlı kağıt üzerine, ağırlık yapması için bakliyat yerleştiriyoruz. Tart tabanımızı 15 dakika fırında pişiriyoruz. Ardından üzerindeki bakliyatları alıp, beş dakika daha pişiriyoruz.
4. Elmalı kremayı yapmak için, kabuklarını soyuyoruz ve çekirdekli kısmları temizliyoruz. Elmaları bir teflon tava içerisine küçük küçük doğruyoruz. Tavaya tereyağını, şekerin yarısını ve suyu ilave ediyoruz. Düşük ısıda 15 dakika kadar pişiriyoruz. Elmaların suyu tamamiyle buharlaşması için bir beş dakika daha pişiriyoruz. Ardından elma püresini soğutuyoruz.
5. Bir karıştırma kabında, yumurta, krema, kalan şeker ve vanilya esansını karıştırıyoruz. Pişmiş tart hamurunun üzerine önce elma püresini, ardından da karıştırma kabında bulunan krema karışımını iki ayrı katman olarak yayıyoruz. Kremalı katman hafif katılaşıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar fırında pişiriyoruz.
6. Crumbel/ Streusel - kıtırlı üst katmanı yapmak için un, esmer şeker ve cevizleri bir kap içerisinde pütür pütür olana dek karıştırıyoruz. Malzemeler tamamiyle bir araya gelmemelidir, parça parça kalmalıdır.
Hamur parçalarını krema katmanın üzerine serpiyoruz ve tartı 15 dakika daha pişiriyoruz.
Afiyet olsun & İyi hafta sonları....
Kaynak: The Complete Cookbook- Cookies, Muffins & Cakes - Murdoch Books
Gelecek tarifimiz: YUMUŞAK BROWNIE KURABİYELER (Chocolate Fudge Brownie)...

2 yorum:

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

Ellerine sağlık hersey cok nefıs gorunuyo.Guzel bır hafta sonu dılerım.Sevgıler..

ZUHAL dedi ki...

Merhaba tanışmak için uğradım.Ne güzel tarifleriniz var.Hem pratik hem lezzetli bayıldım.Sevgiler bırakıyorum ve izlemeye alıyorum.