13 Mart 2008 Perşembe

Karamelli Muzlu Kek..


Herkese tekrar merhaba !! Uzun bir süreden beri sayfamı güncelleyemedim.
Önce İzmir'e ailemi ziyarete gittim ve keyifli bir hafta geçirdim. İstanbul'a döndüm, bu sefer de biriken işlerle uğraşmam gerekti. Bir dilim karamelli muzlu kek versem, beni affedermisiniz :)
Tabii bu arada, sayfanda karamel'den başka bir şey görmüyoruz diyebilirsiniz. Ama bu aralar karamele taktım. Dönem dönem yeni bir şeylere takıyor. Bu takıntı bir süre devam ediyor, farklı denemeler yapıp da tecrübe kazandıktan sonra, o takıntının yerini başka bir şeyler alıyor. Hayatımızda da birçok şey böyle değil midir zaten ?
Tarif; " joy of baking"- Banana Streusel Bread - tarifinde değişiklikler yapılarak uygulanmıştır. Benim kullandığım ölçüler aşağıdaki gibidir.
Bu keki annemle birlikte İzmir'de iken yapmıştık. Yumuşacık, ıslak ve muz aromalı bir kek oldu ve evde bekleyen ve kararmaya yüz tutmuş muzlarımızı değerlendirmek için de iyi bir alternatif oldu.
Malzemeler:
Kek Hamuru için: (24 kişilik)
400 gr un
60 gr esmer şeker
2 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı ceviz içi
3 adet olgun muz
1 silme tatlı kaşığı tarçın
3 yumurta
100 ml sıvı yağ
150 ml yoğurt
Karamel sos için:
1 su bardağı esmer şeker
200 ml sıvı krema
1 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı: Fırınımızı 180 dereceye ıstıyoruz. Karemel sosumuzu hazırlamak için esmer şekerin, kısık ateşte ve teflon tavada erimesini sağlıyoruz. Sadece eriyene kadar ıstıyoruz. Bu aşamada çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü şekeri fazla ısıtmak yanmasına ve acı bir tada sebep olabiliyor. Karamelize olan esmer şekerin içine tereyağı ilave edip, hafifçe karıştırıyoruz. Sıvı kremamızı da hemen ilave ediyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Karamel sosumuz kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıyoruz ve ılınması için bir köşede bekletiyoruz.
Un, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve cevizin üçte ikisini bir kapta karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta esmer şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Yoğurdu ve sıvı yağı ilave edip karıştırıyoruz. Sıvı karışımın içine dilimlenmiş muzlarımızı ilave ediyoruz ve tekrar hafifçe karıştırıyoruz.
Katı malzemelerin bulunduğu kaba sıvı karşımı ilave ediyoruz ve alttan üste doğru sıvı karışım ile katı karışımı bir spatül yardımız ile birbirine hafifçe yediriyoruz. Fazla karıştırmıyoruz, yoksa iyi kabarmıyor. Yağlayıp unladığımız 26 cm'lik kelepçeli ortası delik kalıba kek hamurunun yarısını boşaltıyoruz. Kek hamurunun üzerine karamel sosumuzun yarısını gezdirip, bir çatal yardımı ile hafifçe mermer deseni verir gibi yapıyoruz. Kalan kek hamurunu karamelli karışımın üzerine döküyoruz ve fırında 50-60 dakika kadar pişiriyoruz. Kekin ılınmasını sağlıyoruz ve kalan karamel sosumuzun akışkanlığını (kekin pişme süresi esnasında karamel sos donuyor) artırmak için hafifçe ısıtıyoruz. Sosumuzu kekin üzerine gezdirip, kalan cevizlerle süslüyoruz.
Afiyet olsun !!!
Not: Keki bir gece önceden yapıp, ertesi gün kestiğinizde, daha lezzetli oluyor.
Muz sevmeyenler bu tarifi elma ile de yapabilirler. Bu durumda 3 adet muz yerine, 2 adet küp küp doğranmış elma ilave edilmelidir. Ayrıca yoğurt yerine 100 ml süt kullanıp, karbonatı tariften çıkarmanız gerekecektir.

8 yorum:

nil-nennenmutfakta dedi ki...

Günaydın :) nefis olmuş.Ellerinize sağlık...
NİL

Aynur dedi ki...

ooo ayipsin affettik bileee ::)))

ellerine saglik

selamlar

www.aynurdantarifler.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyor,ellerine saglik.Sevgiler.

Yemekbahane dedi ki...

Eline sağlık...Çok da güzel kabarmış kek...

Sevgiler
Müge

Adsız dedi ki...

OHHH SEFAN OLSUN CANIM YAA NE GUZEL AILENLE BIRLIKTEYMISIN:))

pastanin birde dilimini yayinlasaydim super olacakti
deniycem harika gorunuyor
ellerine saglik

www.yenitadlar.blogcu.com

gezgincigencler dedi ki...

kek harika görünüyor ellerine sağlık

sevgiler

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Ebru'cuğummm,
Böyle güzel bir kekle nasıl affedilmezsin:))

Ellerine sağlık hayatcım,

Sımsıcak sevgiler...

Adsız dedi ki...

pek sevdim bu tarifi... Mutlaka denemeli..

ellerinize sağlık..

Sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com